با آمدن تابستان و و تعطیلی مدرسهها دوباره باید به فکر روش صحیح درس خواندن در تابستان برای فرزندانمان باشیم. به محض پایان سال تحصیلی، ذهن دانشآموزان با خیال رهایی از مدرسه و درس و مشق پرواز میکند و تمام حواسشان به سمت تفریح و شادی در روزهای تابستان و وقتگذرانی با خانواده و دوستان پرت میشود. این درحالی است که همه ما میدانیم در صورت غافل شدن از درس و مدرسه در طول تابستان همه دانشآموزان حتما بخشی از مباحث درسی را فراموش میکنند.
روزانه نیم ساعت درس خواندن در تابستان به دانشآموزان کمک میکند که در سال تحصیلی بعد عملکرد بهتری داشته باشند. تابستان فرصتی طلایی برای همه دانشآموزان است که میتوانند علاوه بر داشتن برنامه درس خواندن در تابستان ، فرصت زیادی نیز برای کلاس و فعالیتهای تابستانی داشته باشند.
در زمان تعطیلی مدارس، کودکان دیگر علاقهای به برنامه درسی و خواب سر وقت ندارند، و ترجیح میدهند بیشتر وقتشان را با تبلت یا با بازی کردن با دوستانشان بگذرانند. همین باعث میشود که سازگار شدن دوباره با برنامه مدرسه در سال تحصیلی بعد برایشان سخت باشد. تابستان، معمولا پر از ماجراجویی، تفریح و بازی است و به همین دلیل برنامهریزی و وفاداری به آن سخت است. اما داشتن برنامهای روزانه میتواند عادت کردن به مدرسه را در مهرماه و زمان شروع شدن مدارس آسانتر کند.
۱. برنامهریزی روش درس خواندن در تابستان
برنامه درس خواندن در تابستان برای دانشآموزان ضروری است. برای جلوگیری از دور شدن بچهها از درسهای مدرسه، میتوانیم هر روز زمانی را برای درس خواندن فرزندمان در تابستان تعیین کنیم. روزانه یک ربع تا نیم ساعت درس خواندن در تابستان کافی است.
در تابستان دانشآموزان اوقات فراغت بیشتری برای مطالعه آزاد دارند که مهارت خواندنشان را تقویت میکند. یکی از فعالیتهای تابستانی ما میتواند این باشد که فرزندمان را در یکی از کتابخانههای عمومی نزدیک خانه ثبتنام کنیم تا با دسترسی به کتابهای گوناگون مهارت خواندن را فراموش نکند و همچنین مطالب زیادی هم بیاموزد.
یادداشت کردن برنامه روزانه در تقویم، روشی خوبی برای این است که متوجه شویم فرزندمان چقدر در طول تابستان مطالعه کرده است. این روش همچنین کمک میکند از سایر فعالیتهای تابستانی فرزندانمان غافل نشویم.
اگر کودک پیشدبستانی داریم، میتوانیم با فرزندانمان کتاب بخوانیم تا کمک کنیم کلمات را تشخیص دهد و روخوانی را یاد بگیرد.
2. تقویت درس ریاضی
حل مسائل ریاضی به عنوان یک جور درس خواندن در تابستان به احتمال زیاد برای خیلی از بچهها نه تنها سرگرمکننده نیست بلکه باعث میشود حوصله آنها سر برود و به هر روشی از این کار فرار کنند. اما چارهای نیست و واقعا مرور تمرینهای ریاضی ضروری است. حل سه یا چهار مسئله ریاضی در تابستان باعث میشود بچهها درسهای ریاضی را به کلی فراموش نکنند.
روشی که میتواند درس خواندن در تابستان را قابل تحمل کند این است که درس ریاضی را بهصورت سرگرمی و مثل یک چالش روزانه برای بچهها در بیاوریم. مثلا میتوانیم قرار بگذاریم که روزی ۳ تا مسئله حل کند و امتیازات خود را بالا ببرد. کتاب های کار ریاضی زیادی در کتابفروشیها هست که میتوانیم برای فرزندانمان تهیه کنیم. با حل چند مسئله ریاضی در روز، دانشآموزان درسهای سال گذشتهشان را مرور میکنند و برای سال تحصیلی جدید نیز آماده میشوند.
3. تقویت مهارت خواندن
برای تقویت مهارت خواندن و درک مطلب فرزندمان میتوانیم به آنها پیشنهاد بدهیم که روزانه چند دقیقه کتاب داستان و یا رمان بخوانند. کودکان در همه سنین و با هر استعدادی، از مطالعه داستانهای جذاب لذت میبرند. میتوانیم از فرزندمان درباره این کتابها سوالاتی بپرسیم و از او بخواهیم به سوالات آن پاسخ دهند. این تمرین قدرت استدلال و درک مطلب کودکان را بالا میبرد.
4. مرور و تقویت دستور زبان فارسی
برنامه درس خواندن در تابستان میتواند شامل مرور دستور زبان سال گذشته و نیز مطالعه کتاب فارسی سال آینده باشد. در طول تابستان، دانشآموزان هفتهای یک بار میتوانند کتابهای بخوانیم و بنویسم و کتابهای فارسی را مرور کنند. همینقدر کافی است که سال تحصیلی بعد را با آمادگی لازم شروع کنند.
با تهیه کتابکار مناسب پایه تحصیلیشان میتوانیم از آنها بخواهیم که تمرینها را حل کنند و پاسخشان را با قسمت پاسخ تشریحی کتاب مقایسه کنند. حتی اگر اشتباه کنند (کسی هست که اشتباه نکند؟) با درست کردن اشتباهاتشان، دستور زبان را یاد میگیرند.
5. انشانویسی؛ روش لذتبخش درس خواندن در تابستان
نوشتن خلاقانه روشی خیلی خوب برای تقویت مهارت انشانویسی و پرورش قوه تخیل کودکان است. پس انشانویسی نیز میتواند در برنامه درس خواندن در تابستان قرار بگیرد. میتوانیم از فرزندانمان بخواهیم هر هفته یک پاراگراف در مورد موضوع مورد علاقه خودشان و یا در مورد هفتهای که گذراندهاند، بنویسند. یا ما خودمان میتوانیم برای آنها موضوعهایی مانند خانواده، تعطیلات، مسافرت و… انتخاب کنیم و بخواهیم چند جمله دربارهاش بنویسند.
دانشآموزان میتوانند از فرهنگ لغت استفاده کنند و بهجای واژههای متداول، از واژههای مترادف جذابتری استفاده کنند. به این ترتیب، نه تنها انشایشان جذابتر میشود، بلکه چند واژه جدید نیز یاد میگیرند. گاهی هم با انتشار نوشتههای بچهها در صفحات شبکههای اجتماعی خودمان به نوشتن مطلب تشویقشان کنیم.
6. بر دروسی که فرزندمان در آنها ضعیفتر است، تمرکز کنیم
درس خواندن در تابستان زمانی میتواند مفید باشد که روی دروسی تمرکز کنیم که کودکمان سال تحصیلی قبل در آنها ضعف داشته است. تابستان فرصتی طلایی برای کار کردن بر نقاط ضعف فرزندانمان است. میتوانیم هر روز یا یک روز در میان، پانزده تا سی دقیقه با فرزندمان درس بخوانیم و سعی کنیم مشکلاتش را برطرف کنیم. بهتر است از منابع موجود استفاده کنیم. ما والدین به تنهایی نمیتوانیم کمک بزرگی به آموزش فرزندانمان بکنیم، بلکه باید از منابع آنلاین، کتابهای کار، بازیهای کامپیوتری و دیگر ابزار موجود آموزشی استفاده کنیم.
دانشآموزان به انجام بازی های آموزشی با دوستانشان علاقه دارند. چون باعث میشود زمان زودتر گذشته و بیشتر خوش بگذرد. پس سعی کنیم از بازیهای آموزشی برای آموختن مفاهیمی که بچهها در آنها مهارت زیادی ندارند کمک بگیریم.
سخن آخر درباره روش درس خواندن در تابستان
در طول تابستان والدین و دانشآموزانی که توصیههای بالا در مورد نحوه درس خواندن در تابستان را به کار بگیرند، در مهارتهای تحصیلی پیشرفت قابل ملاحظهای میکنند و جلوی افت تحصیلی که ممکن است به دلیل سه ماه دوری از مدارس اتفاق بیفتد میگیرند. درس خواندن در تابستان میتواند سرگرم کننده و در عین حال چالش برانگیز باشد. در صورتی که دانشآموزان نقطه ضعفهایشان را برطرف کنند و چالشهای آموزشی را با موفقیت طی کنند درس خواندن در تابستان برایشان لذتبخش است.
با آموزش روش درس خواندن در تابستان به فرزندانمان، و انگیزه دادن به آنها، به حس غرور و اعتماد به نفسشان کمک میکنیم.
منبع: EduTopia