حالا که تابستان فرا رسیده و مدارس تعطیل شدهاند دیگر احتیاجی نیست که بچهها را هر شب زود بخوابانیم و برای مدرسهشان نهار بگذاریم. دیگر نیازی هم به تمرین خواندن و نوشتن و انجام تمرینهای ریاضی نیست. یا شاید هم هست؟ بچهها در طول سال تحصیلی خیلی تلاش کردهاند و حالا که تابستان شده حقشان است که شاد باشند و دیگر قرار نباشد درس بخوانند. پس حتما باید به فکر راهکارهای برای سرگرم کردن کودکان در تابستان باشیم.
اما بررسیها نشان دادهاند وقتی بچهها در سه ماه تابستان از درس و مدرسه دور باشند، بیشتر مطالبی را که در سال گذشته یاد گرفتهاند فراموش میکنند. و در سال تحصیلی بعد میتوانیم به وضوح افت تحصیلی دانشآموزان را ببینیم. اما میتوانیم با آموزش به کودکانمان در طول تابستان از افت تحصیلی آنها جلوگیری کنیم.
خوشبختانه میتوانیم با کمی ذکاوت به خرج دادن، یادگیری و درسخواندن تابستانه را به بازی و سرگرمی تبدیل کنیم، که کودک حتی متوجه ماهیت آموزشی بازیها نشود، و از این طریق به سرگرم کردن کودکان در تابستان بپردازیم. چون ممکن است نسبت به آن واکنش نشان دهد و مقاومت کند. اما چگونه کودک را سرگرم کنیم ؟ و چگونه با بازی و سرگرمی، به کودکمان آموزش بدهیم؟ در این مقاله، چند روش سرگرمی کودکان را به شما پیشنهاد میدهیم.
1– سرگرم کردن کودکان در تابستان با بازی های خانوادگی شبانه
در تابستان چه بازی هایی انجام دهیم؟ ابتدا یک شب در هفته را برای بازی انتخاب میکنیم. باید بازیهایی را انتخاب کنیم که کودک برای انجام آنها نیاز به استدلال و فکر کردن داشته باشد. همچنین میتوانیم از بازیهایی که نیاز به خواندن، نوشتن و شمردن داشته باشند کمک بگیریم. با این بازی های آپارتمانی برای کودکان هم از وقت گذراندن با خانواده لذت میبریم و هم کودکمان در محیطی آرام و خلاق آموزش میبیند.
از بازیهای مهیج برای کودکان که به تقویت مهارت خواندن کمک میکند، میتوان به بازی گنجیابی و یا نقشه گنج اشاره کرد. روش بازی به چه صورت است؟ برای انجام این بازی، در قدم اول یکی از چیزهایی را که فرزندمان دوست دارد در جایی پنهان میکنیم و بعد در یادداشتهایی مشخصات محل گنج را مینویسیم و یادداشتها را در جاهای مختلف خانه میگذاریم. از فرزندمان میخواهیم که گنج را از روی نشانههایی که در یادداشتها آورده شده است، پیدا کند. کودک اول باید یادداشتهایی را پیدا کند و از راهنماییهای درون آنها برای پیدا کردن اشیای مخفیشده یا همان گنج استفاده کند.
از دیگر روشهای سرگرم کردن کودکان در تابستان و بازی های نشستنی برای کودکان میتوان به بازیهای کلمهسازی و اسم فامیل اشاره کرد که مناسب کودکانی است که توانایی خواندن و نوشتن دارند. بازی کلمهسازی و اسم و فامیل میتوانند از بازیهای مورد علاقه فرزندان دبستانی ما باشد و بازی مونوپلی و برج هیجان (جنگا) بازیهای موردعلاقه همه اعضای خانواده از جمله بچههای پیشدبستانی هستند.
بازی های حدس زدنی نیز برای تقویت حس کنجکاوی بچهها مناسب هستند. به عنوان مثال، کودک میتواند با خمیر بازی یک چیزی درست کند و بقیه باید حدس بزنیم که چه شیءای است. این نوع بازیها به هماهنگی بیشتر چشم و دست کمک میکند. همه این بازیها اهداف آموزشی دارند، اما نباید این موضوع را به کودکان بگوییم.
2- خلاقیت و نوآوری با خانهسازی
برای استفاده بهینه از حس طبیعی کنجکاوی در کودکان، میتوانیم فرصتهایی برای اختراع، ابتکار و نوآوری در اختیارشان بگذاریم. میتوانیم تمام ابزارهای خانهسازی را در اختیارشان بگذاریم تا خانه، ماشین یا هر دستگاهی که در ذهن دارند بسازند. با ساخت و ساز، کودکان مهارتهای ریاضی و مهندسی را تجربه میکنند، همچنین باعث تقویت خلاقیت بچهها میشود.
فرزندان ما بازی کردن با لگو، بلوکهای مغناطیسی و انواع مگنتهای حتی غیر اسباببازی و یا حتی جعبههای مقوایی خالی را دوست دارند. میتوانیم برای بچههای کوچکتر لگوهایی با قطعات بزرگتر بخریم تا هم استفاده کردن از آن راحتتر باشد و هم خطر قورتدادنش توسط بچه از بین برود.
3- سرگرم کردن کودکان در تابستان با باغبانی در طبیعت
بهترین سرگرمی برای کودکان میتواند بازی در حیاط خانه باشد. طبیعت مجموعهای از فرصتهای یادگیری و تجربه چیزهای جدید را در اختیار کودک ما قرار میدهد. کاشتن میوه و سبزیجات، باغبانی و رسیدگی به باغچه و نهایتا چیدن محصولات حاصل دسترنج خودش، مهارتهای علوم، ریاضی و مهمتر از آن اعتماد به نفس کودک را بالا میبرد.
میتوانیم با کودکمان بذرها را انتخاب کنیم و در مورد نحوه رسیدگی به آنها تحقیق کنیم. میتوانیم برای طراحی محل کاشتن هر محصول از خطکش استفاده کنیم. همچنین میتوانیم، توضیحات مرتبط با هر بذر را به همراه کودکمان مطالعه کنیم تا بفهمیم برای کاشتن هر بذر به چه فضایی نیاز داریم. همچنین میتوانیم از کودکمان بخواهیم هر روز ارتفاع گیاه را اندازه بگیرد و عدد مربوطه را یادداشت کند. این هم راهی برای سرگرم کردن کودکان در تابستان است.
میتوانیم بعد از برداشت محصول باغچه، محصولات را به دوست و آشنا و همسایهها بفروشیم تا کودکمان مهارت اقتصادی را نیز یاد بگیرد. برای علاقهمند کردن بچهها به طبیعت میتوانیم ابزار باغبانی ویژه کودکان را از بازار تهیه کنیم. دفترچههای راهنمای باغبانی و دستکش باغبانی سایز کودک را هم فراموش نکنیم.
4– آموزش ریاضی با بازی
استفاده از گچ و طراحی سیبلی از اعداد میتواند برای تقویت ریاضی و مهارت شمردن جذاب باشد. به این صورت که چند سنگ یا گلوله کاغذی کوچک را به سمت سیبلی که با ماژیک و یا گچ و یک تکه مقوا درست کردهایم، پرتاب میکنیم و از فرزندمان میپرسیم که کدام گلوله کاغذی به عدد بزرگتر خورد؟ کدام به عدد کوچکتر؟ میتوانی اعداد را جمع کنی؟
میتوانیم خودمان به بازی تنوع بیشتری بدهیم. بعضی از بچهها عاشق بازی جمع زدن اعداد هستند. بچههای کوچکتر میتوانند اعداد را بر روی سیبل شناسایی کنند و بزرگترها اعداد را جمع بزنند. همچنین کودکان کوچکتر میتوانند ریاضی را در ترکیبی با حواس پنجگانهشان تجربه کنند. اما به چه صورت؟
بچههایی که هنوز به مدرسه نرفتهاند میتوانند با شنبازی و آببازی ریاضی را یاد بگیرند. مثلا میتوانیم چندتا سکه یا چیزهای کوچک دیگر را در سطلهای شن و آب پنهان کنیم و از فرزندانمان بخواهیم که سکهها را پیدا کنند و آنها را جمع بزنند. سوالهایی که میپرسیم میتواند مهارت ریاضی را در آنها شکوفا کند. مثلا بپرسیم که چه کسی بیشتر از همه گنج پیدا کرد؟چه کسی کمتر پیدا کرد؟ چند تا از سکهها هنوز پیدا نشده است؟
5– مفیدترین روش سرگرمی کودکان : کتابخوانی
سرگرم کردن کودکان در تابستان با کتابخوانی بهترین روش برای جلوگیری از افت تحصیلی ناشی از تعطیلات طولانی تابستانی است. حتی اگر کودکمان نمیتواند بخواند میتوانیم بازی «چالش حروف» یا «چالش کلمات» را انجام دهیم.
روش بازی به این شکل است که از کودک میخواهیم حرف یا کلمهای را که بلد است در متن کتاب پیدا کند و سپس هر چقدر مثال بلد است با آن کلمه یا حرف بزند. مثلا حرف «ک» را پیدا میکند، و کلماتی را که با حرف «ک» شروع میشوند به عنوان مثال بیاورد. مثلا کتاب، کیف، کفش، کارتون و… .
کودکانی را که خواندن بلد هستند میتوان به صورت دیگری سرگرم کرد. میتوانیم بعد از خواندن داستان، سوالاتی از محتوای کتاب طرح کنیم و از کودک بخواهیم به آنها پاسخ دهد. کودکان بزرگتر میتوانند خودشان به تنهایی کتابهای موردعلاقهشان مانند مجموعه کتاب های شعر و قصههای کودکان را بخوانند.
6- خلاقیت و هنر
تحقیقات نشان میدهند که هنر باعث تقویت مهارتهای ذهنی، اجتماعی و احساسی کودکان میشود. به طور مثال، میتوانیم بچهها را تشویق کنیم که اسکرپبوک یا همان دفترچه خاطرات به همراه عکس و نقاشی و استیکر را برای تابستان سال جاری درست کنند. برای درست کردن اسکرپ بوک میتوانیم از محصولات آماده در لوازمالتحریرفروشیها نیز استفاده کنیم.
این هم یکی دیگر از راههای سرگرم کردن کودکان در تابستان بهوسیله هنر بود. برویم سراغ راهکارهای دیگر.
7- سرگرم کردن کودکان در تابستان با انتخاب یک فعالیت خاص در هفته
میتوانیم هر هفته فعالیتی خاص را انتخاب کنیم و بر آن تمرکز کنیم. این کار روش خوبی برای آموزش چیزهای متنوع به فرزندانمان است و اجازه میدهد که کودک ما تجربههای زیادی داشته باشند. میتوانیم از فعالیتهای متنوعی که در ذهنمان داریم عکس بگیریم (عکس تهیه کنیم) و آن را در اسکرپ بوک بچسبانیم و طبق موضوع عکس برای فعالیتهای تابستانی برنامهریزی کنیم.
8– بازی مادر و کودک ؛ فعالیتهایی برای یادگیری همراه با بازی
نوع بازی خیلی فرقی ندارد، مهم ترین مسئله این است که به عنوان مادر یا پدر با فرزندمان بازی کنیم. میتوانیم با فرزندمان به ماجراجویی در پارک برویم و دنبال پرندگان، حلزون و برگ درختان بگردیم. این هم یکی از جذابترین روشهای سرگرم کردن کودکان در تابستان است.
9- روش سرگرمی کودکان با ترکیب تفریح، ماجراجویی و یادگیری
برای فرزندمان و دوستانش میتوانیم برنامههای کتابخوانی ترتیب بدهیم. از آنها بخواهیم کتابی را همراه باهم بخوانند و به سوالات مربوط به محتوای آن پاسخ بدهند و جایزه بگیرند. همچنین بسیاری از کتابخانههای عمومی، برنامه کتابخوانی همراه با جایزه دارند. وبسایتهایی هم هستند که ریاضی و خواندن و نوشتن را همراه با خنده و بازی آموزش میدهند.
10– اهمیت برنامه داشتن در تابستان
در تابستان، کودکان تمایلی به زود خوابیدن ندارند. در طول سه ماه تابستان در صورتی که برنامه منظمی برای کودک در نظر گرفته نشود، در سال تحصیلی بعد به سختی به صبح زود بیدار شدن عادت خواهند کرد. سفرها و تفریحات تابستانی معمولا پایبندی به برنامهای منظم را سخت میکند، اما داشتن یک برنامه کلی به کودکان کمک میکند که سال تحصیلی جدید را راحتتر شروع کنند.
سرگرم کردن کودکان در تابستان نباید عاملی شود که زود بیدار شدن در آغاز مهر برای فرزندمان سخت شود.
11- فعال باشیم
در گرمای سوزان تابستان، سادهترین کار این است که در خانه زیر باد کولر استراحت کنیم. اما بدون فعالیت و ورزش، بچهها خیلی زود بر اثر کمتحرکی اضافه وزن پیدا میکنند. خیلی از بچهها به خانههای بازی و وسایل بادی علاقه دارند و در هر آب و هوایی دوست دارند روی سرسرهها و تشکهای بادشده بالا و پایین بپرند. بالا رفتن از سرسره بادی و سر خوردن از آن، میتواند فعالیت خوبی برای بچههای ما باشد.
آببازی نیز همیشه ایده خوبی برای سرگرم کردن کودکان در تابستان است. در حیاط خانه دنبال هم دویدن و آب پاشیدن با تفنگ آبی به همدیگر سرگرمی جذابی برای کودکان در این هوای گرم است. کودکان کوچکتر نیز میتوانند در حیاط در کنار بقیه سهچرخهسواری کنند.
سخن آخر درباره سرگرم کردن کودکان در تابستان
در این مقاله، روش های سرگرم کردن کودکان را بررسی کردیم تا علاوه بر اینکه تابستان شادی داشته باشند، چیزهایی را که در مدرسه یاد گرفتهاند هم فراموش نکنند و برای سال تحصیلی بعد آماده باشند. بازی های کودکانه در تابستان به بالا رفتن اعتماد به نفس کودکان کمک میکند و باعث میشود مهارتهای اجتماعی آنها در کنار سایر مهارتهای آموزشی مثل ریاضی و علوم تقویت شود.
علاوه بر روشهای بالا، ما والدین میتوانیم به تناسب امکانات و فضایی که در اختیار داریم، راههای خلاقانه بیشتری برای سرگرم کردن فرزندمان در تابستان پیدا کنیم. ایدههای شما درباره روش های سرگرم کردن کودکان در تابستان چیست؟ لطفا نظرات و تجربیات خود را با ما درمیان بگذارید.
منبع: Huffpost