معمولا همه ما وقتی کودک شمع کیک سه سالگیاش را فوت میکند دیگر فکر میکنیم فرزندمان به سن رفتن به مهد کودک رسیده است. ولی هنوز مطمئن نیستیم که بهترین زمان رفتن کودک به مهد کودک است یا نه. در این مقطع از رشد فرزندمان باید در مورد ثبتنام در مهدکودک تصمیم بگیریم.
با اینکه تصمیم بزرگی است ولی راههایی وجود دارد که بتوانیم نتیجه بهتری بگیریم. مثلا پاسخ دادن به این سوال که «آیا فرزندمان آمادگی برای رفتن به مهد کودک را دارد و میتواند بدون مشکل سر کلاس بنشیند؟» میتواند ما را به این نتیجه برساند که فرزندمان فعلا آمادگی برای رفتن به مهد کودک را ندارد و باید مدتی برای اقدام به این کار دست نگهداریم و ناچاریم بپذیریم که فرزندمان شش ماه یا یک سال دیرتر باید به مهدکودک برود.
زمان مناسب رفتن به مهد کودک – فرزندمان چندساله است؟
بهتر است صحبتمان را با زمان رفتن به مهد کودک شروع کنیم. از نظر مربیان، مناسب ترین سن رفتن به مهد کودک معمولا دو سال قبل از شروع پیشدبستانی است. بعضی از مهدکودکها برای پذیرش بچهها، حداقل سنی تعیین میکنند. مثلا کودکان باید تا تیر یا شهریور همان سال حداقل سه ساله باشند. هرچند گاهی کودکان دو ساله هم به مهدکودک میروند.
اگر فرزندمان در نیمه دوم سال به دنیا آمده باشد، یا به اصطلاح نیمهدومی باشد، ممکن است تصمیم بگیریم او را یک سال دیرتر به مهدکودک بفرستیم و یا یک سال بیشتر در مهدکودک نگهش داریم که آمادگی را دو بار در مهد بگذراند.
آیا فرزندمان را از پوشک گرفتهایم؟
در بعضی مهدکودکها حتما باید کودک از پوشک گرفته شده باشد یا حداقل در حال آموزش باشد که بتواند برای دستشویی رفتن به مربیاش اطلاع دهد. همچنین بچهها باید بتوانند تا حدودی کارهای شخصیشان مثل پوشیدن کفش و کاپشن، بستن زیپ لباس و شستن دستها را خودشان انجام دهند.
آیا فرزندمان میتواند از دستورالعملها پیروی کند؟
معمولا قوانین مهدکودکها خیلی سختگیرانه نیستند، اما انتظار میرود کودکمان بتواند از دستورالعملهای ساده پیروی کند. از بچهها معمولا کارهایی از قبیل مرتب کردن وسایلشان، تغذیه خوردن و در صف منظم ایستادن خواسته میشود.
اگر به نظر ما کودکمان توانایی انجام این کارهای ساده را ندارد باید وظایف آسانی به او محول کنیم که به تنهایی انجام دهد و آمادگی برای رفتن به مهد کودک را پیدا کند. مثلا از او بخواهیم سر میز شام بشقابها را بچیند و یا در کارهای آشپزخانه کمک کند. و مهمتر از آن، انجام کارهای روزانه و روتین مربوط به خودش است، که بهتر است وظایف سادهای به او محول کنیم که لازم باشد هر روز انجامشان دهد.
آیا کودکمان میتواند منظور خود را برساند؟
از کودک سه ساله نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که عالی حرف بزند، اما به طور کلی باید متوجه شویم که چه چیزی میگوید. از سوی دیگر خود بچه هم باید بتواند متوجه منظور دیگران شود. کودک موقع رفتن به مهد کودک باید توانایی گفتن جملات ساده سه تا پنج کلمهای را داشته باشد و بتواند اتفاقی را که برایش پیش آمده توصیف کند. مثلا اگر صبح او را به کتابخانه بردهایم باید بتواند این اتفاق را تعریف کند.
اگر فرزندمان در این زمینه مشکل دارد باید با پزشک اطفال مشورت کنیم. پزشک میتواند یک گفتار درمانگر که تخصصش کار با کودکان در همین رده سنی است به ما معرفی کند.
آیا کودکمان به راحتی تنوع برنامه را میپذیرد؟
یکی از مزایای رفتن به مهد کودک این است که معمولا مهدکودکها برنامهای ازپیشتعیینشده دارند. به این شکل که کارهایی مثل بازی، کاردستی، تغذیه و فعالیتهای متنوع دیگری در برنامه مهدکودک گنجانده شده است. اگر برای کودکمان این تغییرها سخت است، باید او را آماده کنیم. میتوانیم از قبل از کودکمان بخواهیم که کارهای ساده و کوچکی را در زمانهای مشخص انجام دهد. مثلا اینکه تلویزیون را در زمان پیامهای بازرگانی خاموش کند، یا به او بگوییم بعد از اینکه رنگآمیزی این صفحه تمام شد، تغذیه میخوریم. به این ترتیب به او کمک میکنیم به آسانی مفهوم تنوع فعالیت را درک کند و آمادگی برای رفتن به مهد کودک را پیدا کند.
آیا فرزندمان تا به حال از ما دور بوده است؟
برای کودکانی که پرستار دارند دوری از والدین خیلی سخت نیست. اما برای کودکانی که همیشه یکی از والدین در خانه در کنارشان بوده،، جدا شدن از والدین ممکن است سخت باشد. اگر تا حالا از فرزندانمان جدا نبودهایم، کمکم باید شروع کنیم. می توانیم به خرید برویم و کودکمان را پیش مادربزرگش بگذاریم، یا وقتی پیادهروی میرویم، فرزندمان را پیش همسایه، دوستهای مطمئن و یا سایر افراد خانواده بگذاریم.
آیا فرزندمان می تواند به راحتی با کودکان دیگر ارتباط برقرار کند؟
برای کودکانی که با کودکان همسایه و فامیل بازی میکنند یا خواهر و برادر دارند، ارتباط برقرار کردن مسئله سختی نیست. اما این مساله میتواند برای کودکان تکفرزند و یا کسانی که ارتباطات اجتماعی کمی دارند مشکل باشد. برای حل این مساله میتوانیم فرزندمان را برای بازی به پارک، کلاسهای مادر و کودک یا خانه بازی ببریم تا ارتباط برقرار کردن با سایر کودکان را تمرین کند و در نتیجه در زمان رفتن به مهد کودک بتواند با کودکان دیگر به راحتی دوست شود.
سخن پایانی درباره تشخیص زمان مناسب رفتن به مهدکودک
اگرچه ما بهعنوان پدر و مادر بهتر میتوانیم بهترین زمان رفتن کودک به مهدکودک را تشخیص بدهیم، اما بهتر است از قبل به نکاتی مثل توانایی فرزندمان در حرف زدن و ارتباط برقرار کردن، تحمل جدایی از پدر و مادر و پیروی از برنامه مهدکودک توجه کنیم.
گاهی ما پدر و مادرها شاید فکر کنیم که از سن رفتن به مهدکودک برای فرزند ما گذشته و نگران شویم؛ اما مساله مهمی نیست. چون اگر کودک ما قبل از شروع مهدکودک آموزشهای ابتدایی لازم را ندیده باشد، ممکن است آسیب جدیتری ببیند.
منبع: Verywell Family